10 Tips voor het praktijkexamen

De 10 beste tips voor het praktijkexamen bij het CBR.

 

  1. Zorg dat je goed voorbereid op het examen verschijnt. Het is de bedoeling dat de examinator met een rustig vertrouwd gevoel naast jou kan zitten. 
  2. Zorg voor voldoende rust de dagen voor het praktijkexamen. Zorg dat je het praktijkexamen niet inplant in een periode waarin je ook bijvoorbeeld schoolexamens moet doen. Ga de dagen voor je praktijkexamen op tijd naar bed en ga het weekend voor je praktijkexamen niet tot laat op stap.
  3. Probeer tijdens het praktijkexamen geen foutloze rit te rijden. Dit is ten eerste niet mogelijk en ten tweede, het wordt ook niet van jou verwacht. Geen mens kan namelijk foutloos autorijden. Zelfs de examinator niet.
  4. Laat de tips van familie en vrienden links liggen. Hoe goed de bedoeling hiervan ook is.....luister naar de tips en aanwijzingen van jouw rijinstructeur! Hij is hier immers voor opgeleid.
  5. Probeer tijdens de examen-rit niet te veel je aandacht op 1 ding te richten. Het is écht geen probleem als je een stukje 55 km/h rijdt i.p.v. 50 km/h. Laat je de auto een keer afslaan tijdens het examen? Ook dat is echt geen probleem. Niemand kan immers perfect rijden, weet je nog??!!
  6. Probeer de examinator niet te zien als een "boeman". Het is niet zijn of haar taak om jou te laten zakken of om jou zenuwachtig te maken. Integendeel!! 
  7. Doe een Tussentijdse Toets (TTT) bij het CBR. Hierdoor weet jij wat jou te wachten staat op het praktijkexamen en is jouw kans om te slagen ook vele malen groter!
  8. Eet ongeveer een uur voor het Praktijkexamen of de TTT een banaan. In een banaan zitten snelle suikers, deze suikers komen in de hersenen terecht, waardoor jij je maximaal kan concentreren.
  9. Durf de examinator vragen te stellen. Heb jij de opdracht niet helemaal begrepen, vraag het dan aan de examinator. Dit doe je immers met de rijlessen ook!
  10. Geloof in jezelf! Dit is misschien wel de beste tip. Straal zelfvertrouwen uit en overtuig jezelf ervan dat je het kan!!!

 

 

 

Bekijk hier een filmpje van het CBR met nog enkele tips voor het praktijkexamen.