19-12-2016

Rijden met gladheid

Rijden met gladheid

Rijden met gladheid is iets wat niemand leuk vindt. De beste remedie is natuurlijk thuisblijven. Echter is dit niet altijd een optie. Hieronder vind je wat tips en aanwijzingen die het rijden onder winterse omstandigheden veiliger kunnen maken.

 

Houd afstand

Dit is de meest voor de hand liggende tip. Met afstand kun je veiligheid meer waarborgen. Dit geldt voor de afstand voor de auto, maar ook zeker aan de zijkanten van de auto. Kijk ver vooruit! Hiermee kun je eventueel stilstaand en remmend verkeer op tijd opmerken en tijdig jouw auto tot stilstand brengen. Is het zicht erg slecht, gebruik dan een navigatiesysteem om te kijken of er scherpe bochten of kruispunten aankomen.

 

Pas de snelheid aan

Pas de snelheid waarmee je rijdt aan, ga niet de maximumsnelheid proberen te rijden om op tijd op plaatst van bestemming aan te komen. Probeer een zo constant mogelijke snelheid te rijden en laat op tijd het gas los om het remmende vermogen van de motor te gebruikten (trap hierbij niet de koppeling in).

 

Wegrijden in de 2e versnelling

Wanneer er op de weg erg veel sneeuw ligt, kun je er beter voor kiezen om weg te rijden in de 2e versnellingen i.p.v. in de 1e. Dit zorgt ervoor dat het vermogen van de motor minder direct wordt overgebracht op de wielen, waardoor wielspin voorkomen kan worden.

 

Plaats op de weg

Probeer zoveel mogelijk te rijden op schone weggedeeltes. Dit wil zeggen, geveegde en gestrooide gedeeltes. Platgereden sneeuw is te vergelijken met ijs, qua gladheid. Probeer dit dus ook te vermijden. Verse sneeuw is meerdere malen stroever dan geplette sneeuw.

 

Afremmen op de motor

Probeer met gladheid zo min mogelijk gebruik te maken van de remmen van de auto. Afremmen op de motor doe je door in de versnelling (met de koppeling omhoog) het gas los te laten. Veel mensen denken dat afremmen op de motor gebeurd door het terugschakelen naar een lagere versnelling, echter is dit afremmen op de versnellingsbak en koppeling. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden.

 

Auto rustig bedienen

Probeer alle handelingen die je moet verrichten langzaam en met beleid uit te voeren. Snel en abrupt sturen moet voorkomen worden. Evenals het abrupt intrappen van het rempedaal. Dit kan resulteren in een snelle verplaatsing van de massa van het voertuig, waardoor het voertuig in een slip kan raken.

 

Doe een slipcursus

Eigenlijk zou iedereen die een rijbewijs haalt, verplicht een slipcursus moet volgen. Of eigenlijk een “antislipcursus”. Hiermee leer je onder gecontroleerde omstandigheden wat je moet doen als er tijdens het rijden ineens sprake is van onder- of overstuur

 

.Autorijden in sneeuw