04-10-2016

Hoverboard en de wet

Hoverboard en de wet

Je ziet ze tegenwoordig overal, ook op de openbare weg: de Oxboard/Hoverboard. Het is een populair speelgoed onder kinderen. Het is opvallend dat nog maar weinig mensen weten dat ze NIET zijn toegestaan op de openbare weg, dus ook niet op de stoep. Het gebruik is alleen toegestaan op eigen terrein!

We willen hier graag wat duidelijkheid over geven, omdat dit vaak bij de aanschaf niet wordt vermeld door de verkopende partij. Gebruik de Oxboard/Hoverboard alleen op eigen terrein. Je mag er niet mee op de openbare weg omdat je niet bent verzekerd als je een ongeluk krijgt of veroorzaakt met een Oxboard/Hoverboards.

Wil je er toch de openbare weg mee op, dan loop je het risico dat de Oxboard/Hoverboard in beslag genomen wordt. Bovendien kun je een proces-verbaal krijgen, waarvan Justitie de hoogte van de boete bepaalt.

Zo kan het ook gebeuren dat je bij een ongeluk betrokken raakt. Ook wanneer jij het ongeluk niet noodzakelijk hebt veroorzaakt, wordt het jouw probleem omdat je met je hoverboard “illegaal rijdt” en dus niet verzekerd bent. Daardoor kun je dus volledig aansprakelijk worden gehouden voor de schade en de kosten van het ongeluk.

Waarom mag je er niet de openbare weg mee op? 
Het gaat hier om een gemotoriseerd voertuig, waarvan het stuur ontbreekt. Hierdoor komen ze niet in aanmerking voor een status als bijzondere bromfiets. 
Daarnaast voldoet de Oxboard /Hoverboard volgens de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) niet aan de toelatingseisen van een gemotoriseerde tweewieler.